Feestelijk onthaal Halve Maen in Hoornse haven

Home  /  Blog  /  Huidige Pagina
×Details

Op zaterdag 23 mei wordt VOC-museumschip de Halve Maen feestelijk onthaald in de haven van Hoorn. Iedereen is van harte welkom bij de binnenkomst aanwezig te zijn.

De ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, dr. Timothy M. Broas, draagt namens de Amerikaanse gemeenschap het schip symbolisch over aan de stad Hoorn. Vanaf 13.00 uur is er een muzikaal programma op het water, waarna de Halve Maen om 14.00 uur aanmeert aan het Houten Hoofd.

Na een overtocht van duizenden kilometers komt VOC-museumschip de Halve Maen aan in haar nieuwe thuishaven Hoorn. Het New Netherland Museum uit de Verenigde Staten heeft de Halve Maen voor de komende vijf jaar in bruikleen gegeven aan het Westfries Museum. Sinds 23 april ligt deze VOC-replica in Nederlandse wateren waar het wordt opgetuigd, ingericht en geschilderd.

Feestelijk onthaal
De binnenkomst in de haven van Hoorn wordt voor de stad Hoorn een unieke gebeurtenis, vindt wethouder Ben Tap van Toerisme. ‘We hebben de Amerikaanse ambassadeur bereid gevonden om de Halve Maen symbolisch over te dragen aan de stad Hoorn.’
Onder tromgeroffel en trompetgeschal komt de Halve Maen binnenvaren, met aan boord onder andere de Amerikaanse eigenaar van de Halve Maen dr. Andrew Hendricks van het New Netherland Museum. De Hoornse musicus en componist Wouter Hakhoff heeft voor de binnenkomst een speciaal muziekarrangement samengesteld dat zich afspeelt op het water. Ook de traditionele kanonschoten zullen niet ontbreken. Diverse historische schepen uit de 18e en 19e eeuw sieren de Hoornse haven op 23 mei om de Halve Maen te verwelkomen, zoals het Utrechts statenjacht en Hoornse klassiekers als de Hoornse Schouw. Wethouder Ben Tap: ‘We hopen dat iedereen naar de haven komt, met versierde schepen of te voet, om de Halve Maen welkom te heten.’

Bezoek aan de Halve Maen
Vanaf 30 mei is de Halve Maen voor het publiek te bezoeken, op de zuidpunt van cultuureiland Oostereiland bij het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn. Bezoekers worden in een rondleiding van 45 minuten meegenomen door de bemanning in de spannende verhalen die het schip vertelt.  Vooraf reserveren is noodzakelijk, dat kan vanaf 15 mei viawww.halvemaenhoorn.nl.

Halve Maen en New York
De Halve Maen is wereldwijd bekend geworden als het schip waarmee Henry Hudson in 1609 in opdracht van de VOC op zoek ging naar een nieuwe route naar de Oost. Zijn reis was het begin van de kolonie Nieuw-Nederland en het latere New York. Het schip is daarmee symbool geworden voor de Nederlandse bijdrage aan de Amerikaanse geschiedenis.

Het huidige museumschip De Halve Maen is een zorgvuldig nagebouwde replica van het oorspronkelijke 17e eeuwse jacht. Het is in 1989 gebouwd op initiatief van dr. Andrew Hendricks, een Amerikaan met Nederlandse roots, die hiermee  de herinnering aan de bijdrage van de Nederlandse kolonisten aan de Amerikaanse geschiedenis levend wil houden.

Halve Maen en Hoorn
Na 25 jaar in Amerikaanse wateren is de Halve Maen nu in Nederland. Dat juist Hoorn is gekozen als nieuwe thuishaven voor de Halve Maen is geen  toeval. Het schip maakt het plaatje van de prachtige historische haven compleet, en vertelt het verhaal van de handelsstad Hoorn in de Gouden Eeuw. Vóór de beroemd geworden reis van Hudson was het jacht namelijk actief in de voor de stad zeer belangrijke en levendige handel  met Portugal en de landen langs de Oostzee. Met  de Westfriese schipper Maarten Pietersz aan het roer. Na Hudson’s ontdekkingsreis  droeg de Halve Maen jarenlang bij aan het succes van de  VOC  in Azië, waar het de levens kruist van bekende Horinezen als Jan Pietersz Coen en Willem IJsbrandtz Bontekoe.

(Bron: Persbericht Gemeente Hoorn)

+Galerij
+Trefwoorden

Gepost: 14 mei 2015

Auteur:

Categorie: Blog