Halve Maen vaart Hoornse Haven binnen

Home  /  Blog  /  Huidige Pagina
×Details

Onder grote belangstelling van publiek, pers en historische schepen is de Halve Maen op zaterdag 23 mei de Halve Maen aangekomen in zijn nieuwe thuishaven Hoorn. De ambassadeur van de Verenigde Staten dr. Timothy M. Broas heette de Halve Maen welkom, samen met de burgemeester Onno van Veldhuizen. Met kanonschoten en muzikaal vertier op het water kwam de Halve Maen de haven van Hoorn binnenvaren. Vanaf 30 mei is de Halve Maen voor het publiek te bezoeken. Vooraf reserveren is noodzakelijk.

280B4A19-84BB-49BE-9E42-D05BCD833E6A

Burgemeester Onno van Veldhuizen liet weten het een fantastische aanwinst voor Hoorn te vinden: ‘Wij zijn vandaag een ontzettend trotste stad, de dag waarop de Halve Maen terugkeert naar de omgeving waar het in de gouden eeuw is geboren.’ De eigenaar van het schip, de Amerikaan dr. Andrew Hendricks, is blij dat de Halve Maen nu in Nederland het verhaal van de geschiedenis van Nieuw Nederland verder kan vertellen. Om dat te bekrachtigen liet hij een proclamatie, ondertekend door senatoren, gouverneurs en inwoners van de vijf staten in de VS die de vroegere kolonie Nieuw Nederland vormden door de Amerikaanse ambassadeur overhandigen aan de burgemeester van Hoorn.

Feest

De Halve Maen werd door tal van charterschepen, botters en schouwtjes begeleid naar Hoorn. In de haven klonk muziek van Compagnie de Halve Maen en het Shantymenkoor. Kleine sloepen van Scouting Vaandrig Peetoom met aan boord een blazer en slagwerker begeleidden de Halve Maen naar het Houten Hoofd. Natuurlijk was ook de Watertaxi van de partij. In de elektrische sloep voer schipper Mark Leek de landelijke en lokale pers rond en in de dieselsloep deed Tom van het Kaar hetzelfde met de familie van schipper Bram Nijenhuis.
Na de overhandiging van de proclamatie, de scheepsdocumenten en het hijsen van de vlag voer de Halve Maen onder klokgelui naar haar ligplaats bij het Centrum Varend Erfgoed op het Oostereiland.


Bezoek aan de Halve MaenDD491E06-449C-4303-9A3C-A36752C7CBAB

Voor de komende vijf jaar heeft het New Netherland Museum uit de Verenigde Staten de Halve Maen in bruikleen gegeven aan het Westfries Museum. Vanaf 30 mei is de Halve Maen voor het publiek te bezoeken, op de zuidpunt van cultuureiland Oostereiland bij het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn. De bemanning neemt bezoekers in een rondleiding van 45 minuten mee in de spannende verhalen die het schip vertelt. Vooraf reserveren is noodzakelijk, dat kan via www.halvemaenhoorn.nl

IMG_1340

+Trefwoorden

Gepost: 30 mei 2015

Auteur:

Categorie: Blog, Hoorn