Mark Leek

Home  /  Mark Leek

IMG_1349

Multi-tasker bij uitstek mogen we Mark Leek zeker noemen. Naast schipper bij De Watertaxi is hij Adjunct-directeur bij SBO De Wissel in Hoorn en secretaris van de Creatieve Broedplaats in de kaaspakhuizen aan de Bierkade. Daarnaast is hij een niet onverdienstelijk fotograaf, actief in de lokale politiek voor D66 en zeilt hij wedstrijden in Etchells vanuit de Watersportvereniging in de Vluchthaven.

“Ik ben 47 jaar oud en geboren in Blokker. Ik heb gewoond op verschillende plekken in de stad. Vaak verhuisd, maar uiteindelijk nooit de stad verlaten. Te verknocht aan de stad, maar ook omdat ik in de stad mijn werk heb en graag dichtbij mijn werk woon.

In de periode 2010-2014 heb ik voor D66 in de gemeenteraad gezeten. In die tijd heb ik me hard gemaakt voor de haven. Ik heb voor de partij een havenplan geschreven en deze hebben we als initiatiefvoorstel in de raad ingebracht. Een en ander heeft er mede toe geleid dat we in Hoorn weer beseffen hoe belangrijk de haven voor de stad is. Dat waren we al een tijdje kwijt. Er staan nu mooie dingen te gebeuren in de haven.

Toen ik in 2014 niet terugkeerde in de lokale politiek vond ik dat het tijd werd om zelf iets in de haven te gaan doen. Bij te dragen aan de ontwikkeling van de haven. Toen ik een keer een fluisterboot had gehuurd bij de Watertaxi kreeg ik nog diezelfde avond in een berichtje van schipper Henk Voorhans de vraag of ik geen schipper wilde worden? Ik zei meteen ja, maar besefte dat ik nog weinig vaarervaring had. “Varen kun je leren”, zei Henk, “praten niet!”. En praten is belangrijk in de watertaxi. Het verhaal van onze mooie haven moet verteld en dat moet ik als onderwijzer natuurlijk prima kunnen.

Vanaf het seizoen 2014 vaar ik nu met veel plezier op de Watertaxi. En als je zo vaak op het water bent, wil je natuurlijk zelf ook graag een bootje. Naast de aankoop van een klassieke Delta Zeekruiser zeiljacht ben ik gaan zeilen op Etchells. Zes van die snelle wedstrijdboten liggen in de Vluchthaven op de wal.

Stoere verhalen horen bij stoere zeelui. Je zou bijna denken dat in die korte periode er nauwelijks een sterk verhaal kan zijn, maar niets is minder waar. In september 2014 werd mij gevraagd of ik wilde meezeilen met de Salona 41 van Rimmer Stumpel. Ik vroeg nog: weet ie wel zeker dat ie mij mee wil? Onervarenheid bleek echter geen struikelblok en dus meteen maar een wedstrijd varen met het bakbeest. In een voordewinds rak brak echter de spinakerboom, met als gevolg dat de boot sterk slagzij maakte. Met de giek een meter in het water en ik hangend aan de zeerailing mezelf drooghoudend, leek het net een scène uit Titanic. Spannend, heftig, maar gelukkig geen reden om af te haken. Veel te leuk op het water.

De foto op de achtergrond heb ik gemaakt en als je meer van mijn werk wilt bekijken, klik dan even hier.”