Tom van het Kaar

Home  /  Tom van het Kaar

20130904-enk-multitabloid-enk202---hdc-1-3-tip3sj_110435166Schipper Tom van het Kaar is van origine scheepswerktuigkundige op de grote vaart, maar na een aantal jaren op ze te hebben gezeten kwam hij, via een jachtwerf, in de offshore terecht. Daar heeft hij ruim 26 jaar gewerkt voor een bedrijf dat was gespecialiseerd in geophysische meetingen in olie of gas putten. In 2005 kwam hij na sanering van het bedrijf op straat te staan en sindsdien is hij werkzoekend.

“Ik ben in Hoorn terechtgekomen toen ik in 1980 de kotter Vrouwe Suzanna kocht. Dit schip had haar ligplaats in de haven van Hoorn. Later in 1987 kwam de Broeder Isidoor erbij en in 1989 verkocht ik de Vrouwe Suzanna. Op beide schepen heb ik veel nautische ervaring op kunnen doen en dat vond ik zo leuk dat ik uiteindelijk ook mijn vaarbewijs heb gehaald. Ik zag Bram van de watertaxi steeds regelmatiger in de haven van Hoorn rondvaren en aangezien ik geen werk heb bood ik aan om zo af en toe te schipperen op een van de sloepen en om andere hand en span diensten te verlenen. Ik kon meteen aan de slag. Ik heb een grote affiniteit met de haven van Hoorn. Ik heb er niet alleen een schip in de haven liggen, het is ook mijn “thuis.

Mijn nautische hoogtepunt was toch wel het overvaren van de Broeder Isidoor vanuit Zeebrugge naar IJmuiden. Het lot bepaalde dat ik daar net de dag voor had uitgekozen dat de Herald of Free Enterprise besloot om voor de haven van Zeebrugge om te kieperen. Het had dus nogal wat voeten in de aarde om de haven uit te komen, want al het scheepvaartverkeer was in eerste instantie gestremd. We stonden wel raar te kijken toen we uiteindelijk langs de gekapseisde veerboot voeren en alleen de onderkant zagen. Bizar.

Op onze reis ging verder ook eigenlijk alles mis wat er mis kon gaan: het ruim vol water, wat we er weer met een hoop moeite wisten uit te pompen en brand in de isolatie van de schoorsteen. Ook dit kostte de nodige moeite om weer onder controle te krijgen. Uiteindelijk wisten we – bedekt onder centimeters bevroren buiswater IJmuiden te bereiken.

In de Watertaxi bent u bij mij natuurlijk in veilige handen. Ik gids u graag langs al die bijzondere plekken in de Hoornse haven.”